Március 15.

2017. március 16., 10:25

Március 15-ét nem örököltük, nem kaptuk, hanem teremtettük.

A márciusi ifjak bátorsága számunkra örök emlékeztetés arra, hogy felelősséget vállaló gondolkodás és írás csak az, amely tettekben is gondolatai mögé áll, és nem csupán véleménynyilvánítás szintjén. Ahogy József Attila fogalmazta meg később: „Azért véredet ontsd ki, / amiért sírni tudsz.”

1848 tavasza arra példa, hogy van olyan bátorság, amely ki meri próbálni a véleményét, hogy megáll-e, hogy igaz-e, hogy gyümölcsöző-e. Ezt a bátorságot sosem veszíthetjük el, sosem lehet csak emlék.

Iskolánk az idei megemlékezéseket az Illéssy-sírkertben kezdte, ahol Keserűné Ébner Tünde tanárnő emlékező beszéde és Garai Sándor 10. A osztályos szakgimnáziumi tanuló szavalata hangzott el.

Iskolai ünnepségünkre az udvarunkat díszítő Illéssy Sándor mellszobránál került sor, ahol először az Arany János születésének 200. évfordulójára iskolai könyvtárunk által kiírt színvonalas vetélkedő eredményhirdetése történt meg. A jutalomkönyveket, okleveleket és emléklapokat Piller Adrien könyvtáros-tanárnő és Toldi Attila igazgató úr adta át. Az eredmények alább megtekinthetőek.

Diákjaink figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták meg az ismét elhangzó szép ívű ünnepi gondolatokat és a verset, majd a diákönkormányzat képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúját. Az esti fáklyás felvonuláson tanáraink sok diákkal tették meg a szokásos utat, s a megemlékező tömeget igazgató úr fogadta, majd Monoki Imre 9. A osztályos szakgimnáziumi tanuló legényes táncot adott elő, melyet nagy tapssal köszönt meg a közönség.

A városi ünnepségre március 15-én a Városháza előtt került sor, s a kellemes tavaszi időben örömmel néztük meg a Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola tanulóinak megható és látványos műsorát.

„Amíg lesz magyar, addig lesz március 15-e. Amíg lesz március 15-e, addig lesz magyar szabadság” – mondta iskolai ünnepi beszédében Ébner Tünde tanárnő. A 169 évvel történt dicsőséges pillanatok kollektív örömmel történő átélése történt meg Kisújszálláson és – szűkebben – iskolánkban is.

Toldi Attila igazgató

Március 15.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Eredmények
Arany János születésének 200. évfordulójára meghirdetett verseny.